קול קורא – מלגת בתר דוקטורט לחקר ניהול שונות דתית

מלגת בתר דוקטורט לחקר ניהול שונות דתית

אוקטובר 2024 – ספטמבר 2025

חממת חיפה לחקר דתות באוניברסיטת חיפה בשיתוף עם המרכז לממשל ושווקים (Center for Governance and Markets) באוניברסיטת פיטסבורג יעניקו מלגת בתר-דוקטורט אחת למועמד\ת בעל\ת תואר דוקטור במסגרת מחקר בנושא ניהול שונות: מודוס ויוונדי, פוליצנטריזם ומגוון קהילתי.

מטרת המחקר לבחון כיצד קהילות שונות יכולות לחיות יחד בשלום ואף לשגשג בנסיבות של שונות דתית, תרבותית ופוליטית. החוקר\ת יערוך עבודת שדה בקרב פורומים רב-דתיים שהוקמו לאחרונה עי' חממת חיפה לחקר דתות.

תיאור המחקר:

המחקר מבקש להתמודד עם אחת מהסוגיות המרכזיות בתיאוריה פוליטית – כיצד חברות הטרוגניות המתמודדות עם שונות פוליטית ותרבותית עמוקה יכולות להשיג סביבת חיים משותפת ומשגשגת. הנחת המוצא בבסיס המחקר הינה כי דפוסי ממשל והסדרים חברתיים מסורתיים אינם יעילים דיים להתמודדות עם מגמות של מחלוקת וקוטביות בעידן המתאפיין בגלובליזציה, טכנולוגיה מתקדמת ושונות גוברת.

המחקר מאמץ את רעיון המודוס ויוונדי (modus vivendi) המתייחס להסדר פרגמטי בו קבוצות שונות מסכימות לחיות בצוותא על אף המחלוקות בינן. המחקר גם נסמך על רעיון פוליצנטריזם (polycentrism) המתאר מערכות ממשל בהן מספר רב של רשויות חופפות פועלות באופן סימולטאני ובכך מספקות גישה רב ממדית לניהול שונות וקונפליקט.

דרך בחינת עקרונות תיאורטיים אלה, המחקר מבקש לפתח כלים אמפיריים לשם הבנת וגיבוש הסדרי ממשל בנסיבות של שונות עמוקה. המחקר יתמקד בעבודתם של פורומים רב-דתיים שהוקמו לאחרונה עי' חממת חיפה לחקר דתות בערים מעורבות. בתוך כך, המחקר יזהה את התנאים היכולים לאפשר לפרטים וקהילות לתווך שונות דתית והיבטים נוספים של שונות, תוך עמידה על מקרים של הצלחה וכישלון של מודוס ויוונדי.

בהקשר זה, המארג הדתי המאפיין את החברה בישראל מספק מקרה בוחן ייחודי, במיוחד נוכח הקשריו הלאומיים, אתניים, תרבותיים ופוליטיים.

משימות החוקר\ת:

• עריכת מחקר שדה איכותני בקרב קהילות דתיות בישראל.
  • קיום ראיונות עם מנהיגי\ות דת, חברי\ות קהילה ודמיות ממשל.
  • עריכת תצפיות לשם הבנת הסדרי ונוהגי ממשל ודינמיקות בין-קהילתיות.
  • ניתוח מקורות ראשוניים, דוגמת מסמכים רשמיים, רישומי קהילה וטקסטים היסטוריים.
  • זיהוי, איסוף וניתוח נתונים אודות עקרונות ממשל מקומי והסדרים חברתיים מקומיים המאפשרים שיתוף פעולה.
  • זיהוי ותיעוד הסדרי מודוס ויוונדי מוצלחים וכושלים ונוהגי ממשל פוליצנטריסטיים.
  • בחינת ביטויים נוספים של קיטוב ומחלוקת מעבר לדת, כולל הבדלים אתניים ופוליטיים.

שיתוף פעולה ודיווח:

• שיתוף פעולה עם צוות חוקרים\ות המעורב במחקר.
  • הצגת ממצאי המחקר בכנסים וסדנאות אקדמיים.
  • פרסום מאמרים אקדמיים.
  • סיוע בהפעלת יוזמות ואירועים הנוגעים למחקר (כינוס של פורומים רב-דתיים, ישיבות וכו').

דרישות:

• דוקטורט באחד מהתחומים הבאים: מדעי המדינה, מדעי החברה, חקר דתות.
  • ניסיון מוכח במחקר איכותני ויישום שיטות מחקר רלוונטיות, כולל ראיונות ותצפיות.
  • מיומנויות אנאליטיות וניסיון בניתוח נתונים איכותניים.
  • יכולת ביטוי מצוינת באנגלית ועברית, עם עדיפות גם לערבית.
  • יכולת עבודה עצמאית ובשיתוף פעולה בסביבה רב-תרבותית.

תנאי המלגה:

• משך המלגה ל 12 חודשים.
  • גובה המלגה 120,000 ₪ (כולל הוצאות נסיעה).
  • רישום באוניברסיטת חיפה.
  • מרחב עבודה באוניברסיטת חיפה.
  • תעסוקה נוספת באישור בלבד.

הגשת מועמדות:

מועמדים\ות מתבקשים להגיש את המסמכים הבאים לא יאוחר מה 15.9.2024 אל חממת חיפה לחקר דתות בדוא"ל rlglab@univ.haifa.ac.il:

• מכתב המתאר תחומי ענין וניסיון במחקר.
  • מסמך קורות חיים מפורט.
  • דוגמת כתיבה אקדמית באנגלית (מאמר אקדמי, פרק מתוך הדוקטורט).
  • שני מכתבי המלצה.

Accessibility Tools