אחד מן הגורמים היסודיים המניעים את התהליך של התחזקות הזיקות המדיניות והדיפלומטיות בין ישראל ומדינות האיזור בשנים האחרונות הוא ההכרה בתפקידה האפשרי של הדת כבסיס לשיח, כבוד הדדי ושותפות, בשונה מן הנרטיב הרגיל הרואה בדת גורם מפלג ומקטב. יצירת הזדמנויות לשיח בין-דתי פתוח וכן, ובירור האפשרויות למינוף השיח הזה לחיזוק הקשרים החברתיים והמדיניים עומדת בבסיס הצעה זו. בכוונתנו, יחד עם שותפינו, לקיים כנס בין-דתי איזורי, ברוח מודל הכנסים הבין דתיים שפותח באירופה על ידי ארגון JCM.
כנסי JCM האירופאיים פיתחו מודל שיח בין-דתי ייחודי, המתמקד ביצירת השיח וההיכרות הבין-אישית, ביצירת מפגש בין יחידים כבסיס לפעולה משותפת, ובמינוף מגוון היבטי החוויה האנושית למסגרת השיח. כנסי JCM מעוצבים כך שיאפשרו את חיזוק הדיאלוג, ההבנה והסולידאריות בני בני הדתות המונותיאיסטיות, יהודים, נוצרים ומוסלמים. הכנסים מתמודדים עם אתגרים העומדים בפני בני כל הדתות, תוך יצירת שיח פתוח וכן בנושאים הנידונים, מציאת הבסיס המשותף אך גם הכרה בשונה ובייחודי.
בהתאם לכך, כנסים אלו כוללים לא רק הרצאות ונאומים, אלא גם מכלול פעילויות נוספות: קבוצות דיון בהם נפגשים המשתתפים במסגרות קטנות לשיחות גלויות ופתוחות על הנושא הנידון; קבוצות פרוייקט בהם מתנסים המשתתפים בחוויית עשיה משותפת: כגון לימוד משותף של כתבי הקודש של הדתות השונות או התנסות אומנותית בסדנאות שירה, תיאטרון, אומנות וכדומה; תפילות של בני הדתות השונות, תוך אירוח של בני הדתות האחרות. פיתוחו ומימוש של הכנס נעשים על ידי ועדה משותפת ובה נציגים בני כל הדתות (נצטרך לבנות את הוועדה הזו).
מימושו של כנס JCM איזורי יהיה הבשלתו של תהליך שהחל בעשור הקודם, של חשיפה הדרגתית של תלמידים מן האוניברסיטה, בני כל הדתות (יהודים, נוצרים מוסלמים דרוזים ואף באהים) למודל השיח הייחודי של JCM, כאשר מספר מצומצם של תלמידים עובר תהליך הכשרה וחשיפה למודל במשך סמסטר, ונוסע להשתתף בכנס במהלך חופשת הסמסטר. בוגרי כנסי JCM מחוייבים למימוש וקידום המודל, ויקחו חלק ביישומו במסגרת התוכנית המוצעת.
את כנס JCM האיזורי יוזמת ומארגנת חממת חיפה לחקר דתות בשיתוף פעולה עם הקהילות הדרוזית, אחמדית ומארונית בישראל ועם אוניברסיטאות מאיחוד האמירויות, בחריין, מרוקו, תורכיה, אלבניה ועוד.
פרוייקט חינוך בשיתוף פעולה עם העמותה לקדמה חברתית ובסיוע מט״ח-המרכז לטכנולוגיה חינוכית והחוג ללמידה, הוראה והדרכה באוניברסיטת חיפה. הפרוייקט מיועד לתלמידות ולתמידי כיתות ה׳-ו׳, אשר יחלקו תכנים מעולמם התרבותי והדתי בשפה האנגלית. הפיילוט הראשוני יתמקד בכיתות ו' מארבעה בתי ספר בחיפה: בית הספר מאר יוחנא האנגליקני, בית ספר גבריאלי, מרכז חינוך ליאו בק ובית הספר של קהילת האחמדיה לימוד התכנים בשפה האנגלית מייצר אתגר שאינו קשור לשפת האם של התלמידות והתלמידים והופך את הלימוד המשותף לשוויוני.
חממת חיפה לחקר דתות יחד עם מחלקת מנהיגי דת במשרד הפנים ואוניברסיטת חיפה מקדמות תכנית אקדמית למנהיגות חברתית המיועדת למנהיגי דת. התכנית תעניק תואר ראשון למנהיגי דת אשר ילמדו בתכנית ויוכשרו להובלה חברתית בקהילותיהם.
בחיפה נמצאים אתרי ומבני דת מסקרנים ומרתקים של כלל הקהילות הדתיות החיות בה. הם מכילים סיפורי הסטוריה, מורשת דתית, אדריכלית, תרבותית ואמנותית בהתאמה לכל אחת מהדתות. חלקם של האתרים אף משותפים לכלל הדתות כמו מערת אליהו והמוחרקה.
חממת חיפה לחקר דתות ובית הספר לתיירות באוניברסיטת חיפה פועלים בשיתוף משרד התיירות לגיבוש תכנית תיירותית ברת קיימא בחיפה ובמעגלים הסמוכים לה. המסלולים מחברים את הסיפור החברתי, ההיסטורי והדתי של העיר והאזור, תוך התבססות על האוצרות הדתיים והתרבותיים המקומיים. התכנית מבקשת לקשור את האטרקציות העירוניות, הקולינריות, אפשרויות הלינה והבילוי של חיפה עם מסלול מבוסס אתרי דת על מנת להציע חבילות מסלולי סיור ובילוי מגוונים המותאמים לנושאים וקהלי יעד שונים.